PDF  | Tlačiť |

Bankovanie

Bankovanie je liečebná metóda známa už v stredoveku. Pri suchom bankovaní zostáva povrch pokožky neporušený, banka sa priloží k telu tak, aby sa vytvoril podtlak a vsaje do seba časť kože aj s podkožím, čo spôsobí okrem iného aj popraskanie drobných cievok, červené krvinky preniknú do priestoru, malý výron krvi aj lymfy zvýši cirkuláciu krvi a prívod kyslíku do okolia, nastane reakcia organizmu a aktivácia životných procesov nielen priamo na mieste prisatia banky a v priamom okolí, ale aj na zodpovedajúcom vnútornom orgáne.
Už v dávnejších dobách sa zistila súvislosť medzi zatvrdlinami na chrbte a vnútornými orgánmi, ktoré sa ovplyvňujú navzájom. Teda ak sa nám z nesprávneho držania tela, chôdze, sedenia, po úraze ale i napríklad po pôrode vytvorí v svale na určitom mieste gelóza, po určitom čase začne ovplyvňovať aj orgán v ktorého zóne sa nachádza, a naopak, ak máme chorý niektorý vnútorný orgán, na príslušnom mieste na chrbte, alebo pri zodpovedajúcom stavci sa objaví po čase bolestivá spazma alebo iná zmena.
Pred bankovaním vždy vyhmatáme na chrbte tieto bolestivé, chladné či horúce miesta, hrčky a zatvrdliny a podľa toho sa rozhodneme, kde umiestnime banky. Ak sa rozhodneme bankovať niektorý vnútorný orgán, vyberieme k nemu prislúchajúcu zónu, môžeme si pomôcť aj priečnou segmentáciou alebo podľa akupunktúrnych dráh meridiánov.

Indikácie: Bolesti chrbtice, migrény, bolesti kĺbov, drieku, ochorenia vnútorných ogránov, doliečenie akútnych ochorení dýchacích ciest, astma bronchiale, bronchitýda, alergie, posiľnenie imunitného sytému ( tzv. krvavé bankovanie).