PDF  | Tlačiť |

Ušné sviečky

Ušné sviečky sa skladajú z látky z ľanu, ktorá je presiaknutá čistým včelím voskom a 100% éterickým olejom, ako je medovková silica.

Ušný maz produkujú mazové žliazky vo vonkajšom zvukovode. Pri žuvaní sa maz vyprázdňuje navonok. Niekedy sa však môže nahromadiť v podobe mazovej zátky a upchať zvukovod. Stáva sa to pri nadmernej tvorbe alebo nedostatočnom vyprázdňovaní mazu ( napr. z nevhodne stvárneného vonkajšieho zvukovodu), prípadne pri čistení zvukovodu (ak sa maz zatlačí do hĺbky). Chorému sa zhorší sluch ( podobne ako pri kúpaní, keď vniknutá voda upchá zvukovod). Pri tvrdšej mazovej zátke sa zjavuje i bolesť, niekedy chorému hučí v uchu a cíti aj závrat.

Ušný maz môžeme pomocou sviečky odstrániť teplom vytvoreným horením sviečky, ktorá zmäkčí nahromadený maz a komínovým efektom vytvorený podtlak ho vysaje.

Ušné sviečky pomáhajú aj pri liečení nahromadeného hlienu v horných dýchacích cestách, pri nádche, po zápale ucha, pri bolesti hlavy, hučaní v ušiach, nespavosti, vyrovnávaní tlaku v ušiach.